Ikke la dårlig el-sikkerhet ødelegge påsken!

Selv ikke den mest idylliske påsken er immun mot dårlig el-sikkerhet. Heldigvis har vi samlet 6 gode tips som kan være med på å gi deg en el-sikker påske!

For mange er påsken en fin anledning til å samle familie eller venner sammen for å nyte noen rolige dager i hverandres selskap. Enten du feirer påsken i byen med en appelsin eller i skisporet med en kvikklunsj så er det viktig å huske at dårlig el-sikkerhet kan ødelegge selv den beste påsken noensinne. 

Nettopp derfor har vi samlet 6 enkle tips som kan være med på å gjøre din påske litt tryggere, uten at det trenger å koste deg en eneste krone!

1. Skaffe deg gode laderutiner

For mange av oss er telefonen blitt en stadig større del av hverdagen, noe som gjør at den også må lades hyppigere. Du tenker kanskje at det er lurt å lade mobilen hjemme mens du er ute på alt fra handletur til skitur? Dette fraråder vi på det sterkeste. Husk at også mobillading kan resultere i brann, og derfor bør du være tilstede når den lades. Av samme grunn bør du også være forsiktig med lading av mobil på nattestid. 

Bilde av en ladekabel med skade

Ser ladekabelen din slik ut? Da er det på tide med en ny! Åpne kabler fører til større potensial for brann. 

2. Ren komfyr = tryggere komfyr

God mat er for mange en viktig del av påsken. Dessverre har mange branner i både hjemmet og i fritidsboliger sitt utspring i nettopp komfyren. Siden 2010 har det derfor vært krav om komfyrvakt, som vil kutte strømmen til komfyren hvis du glemmer å slå den av. Hvis du ikke allerede har dette, eller har et gammelt el-anlegg, bør du derfor ettermontere en komfyrvakt på din komfyr. 

Et annet tips er at godt renhold vil gi en tryggere komfyr. Fett og annet smuss samler seg ofte i viften eller på flater med høy varme som potensielt kan gi økt brannfare. Det er derfor ikke dumt å sette av litt av påsken til rengjøring av komfyren. 

3. Ikke legg klesvasken over varmekilder

Du tenker kanskje at det er en god idé å tørke klesvask som haster over radiatorer, varmeovner eller tett inntil ovnen, men dette kan rett og slett være svært brannfarlig. Enheter som avgir varme skal ikke på noe tidspunkt være tildekket. Det er også derfor man anbefaler å henge gardinene langt nok unna varmeovner.

Klesvasken hører altså hjemme på tørkestativet eller i tørketrommelen - ikke over varmeovnen, uansett hvor god grunn du måtte ha. 

4. Sjekk røykvarsleren!

Med jevne mellomrom bør du sjekke røykvarslere og brannslukningsapparat, slik at du vet at alt fungerer som det skal. Det kan dessverre få fatale konsekvenser om dette ikke fungerer som det skal når du virkelig trenger det. 

HUSK: Sjekk også røykvarslerne på hytta! 

Bilde av røyk som stiger opp mot en røykvarsler

Med jevne mellomrom bør du sjekke at din røykvarsler fungerer som den skal. 

5. Ta klesvask og tørking når du er tilstede

Det anbefales å kun bruke vaskemaskin og tørketrommel når du selv er hjemme, og bare når du er våken. Siden dette er snakk om elektrisk utstyr med høyere effekt vil det også være høyere risiko for brann. 

På samme måte som med komfyren vi nevnte tidligere bør du ha gode rutiner for vask og vedlikehold. Det er viktig at du renser lofilteret i tørketrommelen, samtidig bør du også utføre grundig renhold på vaskemaskinen.

6. Utfør jevnlig sjekk av el-materiel

Det er svært lurt av deg å utarbeide en rutine på å sjekke støpsler, stikkontakter og brytere. Slik vil du raskt kunne oppdage løse deler, misfarging eller svimerker - dersom du ser noe som minner om det, må du ta kontakt med elektriker. 

Ser stikkontakten din slik ut skulle du ha kontaktet en elektriker for en god stund siden!  

God el-sikkerhet er viktig - ikke bare i påsken! Det kan derfor være lurt å la profesjonelle ta en kikk, spesielt om du har et eldre el-anlegg eller ikke har fått utført en sjekk på flere år. 

Bruk gjerne skjemaet under til å ta kontakt med våre dyktige elektrikere!