Skal du kjøpe eller selge bolig?

Da bør du foreta en elkontroll. For å hjelpe deg på vei har vi samlet råd om veien videre i prosessen.

Kjøp og salg av bolig er både spennende og slitsomt. Det er mange usikre momenter som kan være med å påvirke hvordan prosessen utvikler seg. Vi hjelper deg med å sjekke av én ting av listen – nemlig det elektriske anlegget.

Har du kontroll på lover og regler som omhandler det elektriske anlegget?

Vi har samlet all informasjonen du trenger om dagens lover og regler for dokumentasjon av salg av bolig og fritidsbolig. 

1.januar 2022 tredde en ny lovendring i kraft – i avhendingsloven. Denne lovendringen omfatter salg av både bolig og fritidsbolig. Avhendingsloven regulerer kjøp og salg av eiendom i Norge. Loven har som intensjon å skape en tryggere bolighandel for både kjøper og selger. 

Lovendringene betyr i korte trekk at kjøpere nå må sette seg grundigere inn i boligens dokumentasjon, mens selgere har en plikt til å dokumentere boligens tilstand mer nøyaktig. Dette sørger for en økt trygghet for begge parter, og et lavere konfliktnivå etter salg av bolig.

Hva må du tenke på med dagens regelverk?

Etter lovendringen 1. januar 2022 kan du ikke lenger selge boligen din «som den er»

Ved salg av bolig må du ha dokumentasjon på godkjente tilstandsrapporter.

Selger pålegges i større grad for skjulte feil og mangler.

Kjøper må lese nøye gjennom tilstandsrapporter og dokumentasjon før kjøp.

Det elektriske anlegget i boligen skal kunne dokumenteres. 

Dokumentasjon av elanlegget

Etter lovendringene 1. januar 2022 er du pliktig til å kunne dokumentere samtlige endringer og arbeid som er utført på det elektriske anlegget i boligen din. Hvis du ikke har denne dokumentasjonen tilgjengelig kan du finne den lastet opp i Boligmappa. 

I tilfeller hvor du ikke har dokumentasjonen tilgjengelig og heller ikke finner den i Boligmappa, er ikke boligens elektriske anlegg dokumentert. 

Boligmappa

Med elkontroll fra en av bedriftene i Eltera sender vi deg alltid dokumentasjonen, i tillegg blir den også lastet opp på Boligmappa. 

Boligmappa er en base som inneholder data og dokumentasjon knyttet til din bolig eller fritidsbolig. Her er det enkelt og greit å finne dokumentene du trenger ved boligsalg, eller i etterkant av boligkjøp. Det er ikke mulig for kjøperen av boligen å få tilgang til selgers boligmappe. 

Hvordan får jeg tilgang til Boligmappa? Du logger deg bare inn – så kan Boligmappa hjelpe deg med resten!

Les mer om Boligmappa her.